Voor de houtbouw fungeert Oldenboom al sinds jaar en dag als constructieve partner. Als specialist in hout-,  plaat- en bouwmaterialen, leveren wij je de producten die nodig zijn voor jouw bouwproject. Maar Oldenboom is meer dan alleen een leverancier van materialen. We willen jouw eerlijke en betrouwbare adviseur zijn van geschikte materialen voor bouwconstructies; traditioneel, houtskeletbouw, dampdicht of dampopen.Â
Steeds vaker wordt gekozen voor houtskeletbouw in plaats van de traditionele bouwmethode. Houtbouw zorgt namelijk voor een significante reductie van CO2 uitstoot ten opzichte van bouw met traditionele bouwmaterialen. Niet alleen kleine constructies zoals een aanbouw of schuur, maar ook huizen en andere gebouwen worden tegenwoordig zo gebouwd. De toenemende aandacht voor deze bouwmethodiek roept ook vragen op. Zeker als je daarbij ook ecologisch wilt bouwen. Â Â Â
Hoe ziet bij houtskeletbouw de opbouw van een wand er uit met biobased materialen? Welke natuurlijke materialen komen hiervoor in aanmerking? Houtvezelplaten als isolatiemateriaal: is dat gevaarlijk? Hoe verschillen de isolatiewaarden van de diverse materialen? Welke producten zorgen voor een goede lucht- en winddichting? En hoe is de afwerking van dak en gevel bij een dampopen constructie? Allerlei vragen waarmee we je graag helpen in de voorbereiding van een nieuw te realiseren bouw of renovatieproject.
In de houtbouw heb je twee methodes; dampopen en dampdicht. Wat is het verschil en welke materialen kies je bij de constructie?
Wanneer er dampopen wordt gebouwd en geïsoleerd, spreken we van een ‘ademend’ huis, met een natuurlijke vocht en warmte regulering. Bij een volledig dampopen woning zal vocht dat binnenshuis ontstaat afgevoerd worden via de constructie, naar de buitenlucht. Mede door het gebruik van natuurlijke isolatiematerialen die vochtregulerende eigenschappen hebben, ontstaat er een optimaal en gezond binnenklimaat.
Bij de meeste woningen wordt er nog steeds dampdicht gebouwd. Dit betekent dat er bijvoorbeeld bij het aanbrengen van isolatie wordt gewerkt met een dampscherm of dampdichte folie. Deze wordt aangebracht aan de warme kant, ofwel de binnenzijde van de constructie en moet voorkomen dat vocht in de constructie of de isolatielaag binnendringt en daar condenseert.
Kies in beide gevallen de bouw- en isolatiematerialen met zorg. Wij adviseren je graag.
Bekijk hier mogelijke opbouwconstructies voor dak, wand en vloer volgens deze twee bouwmethodes: