Waar bent u naar op zoek?
Meest gezochte items
23-01-2025

Houtskeletbouwwoning in Uden

"Het voelt goed en woont gezonder”

Architect Bas Hoevenaars heeft - in samenwerking met Max Brobbel - een huis voor zijn ouders ontworpen, dat wordt gebouwd in Uden. Biobased, van het houtskelet tot en met de natuurlijke isolatie, houten geveldelen en de zichtplaten in het interieur. Een mooi project, waarvoor Oldenboom advies gaf en de materialen leverde.

Tijdens het ontwerpen van de houtskeletbouwwoning heeft Bas Hoevenaars een bouwteam samengesteld om kennis en inzichten te delen over de bouw, de materialen en de praktische verwerking hiervan. Als aannemer van het project koos hij Michiel van Steenbergen, architect en timmerman van Natuurlijk Bouw Collectief. Samen met enkele collega’s en Oldenboom werd de materialenkeuze voor de woning bepaald: milieuvriendelijk, duurzaam, esthetisch en betaalbaar.

De woning wordt volledig op locatie gebouwd, op een betonvloer die dienst doet als werkplaats. Oldenboom levert hier de materialen aan, die Natuurlijk Bouw Collectief ter plekke verwerkt tot een nieuwe woning. “Heel bijzonder om je ontwerp op deze manier tot leven te zien komen”, vertelt Bas Hoevenaars. “En natuurlijk om er straks nog regelmatig te komen, als mijn ouders er eenmaal wonen.”  

Soepel en flexibel

“Voor ons is deze manier van bouwen de normaalste zaak van de wereld”, geeft Michiel van Steenbergen aan. “Wij maken altijd een woning als maatpak, op locatie. Een ideale werkwijze bij biobased bouwen: we kiezen de materialen die perfect passen bij de woning en de omgeving waarin deze staat. Het kan voorkomen dat we tijdens de bouw nog een aanpassing willen doorvoeren. De leverancier moet dan kunnen meebewegen. Oldenboom, onze vaste leverancier, levert tweemaal per week de materialen die we nodig hebben. Dat gaat heel soepel en ze zijn flexibel: als ik op maandag aangeef dat ik donderdag toch nog iets extra’s nodig heb, dan is dat geen enkel probleem. Bovendien denkt Bas Lommes, verkoopadviseur bij Oldenboom, altijd goed met ons mee over de toepassing, verkrijgbaarheid en kosten van de materialen.”

Voor ons is deze manier van bouwen de normaalste zaak van de wereld!
Michiel van Steenbergen

Onderling vertrouwen

“De samenwerking in het bouwteam is sowieso heel goed”, vult Bas Hoevenaars aan. “We hebben allemaal kennis van zaken en kunnen snel schakelen. We ondersteunen, adviseren en vertrouwen elkaar en hoeven de ander niet te overtuigen omdat we dezelfde missie hebben. Vooral de rol van bouwbioloog Wilfried Geven van Oldenboom vind ik heel waardevol. Hij denkt mee over alternatieve producten en geeft ons advies over de biobased bouwmaterialen.” Michiel van Steenbergen knikt instemmend: “Als bouwer hebben wij niet altijd tijd om alle ontwikkelingen op het gebied van biobased bouwmaterialen bij te houden en nieuwe materialen uit te zoeken. Wilfried deelt zijn kennis en regelt de juiste producten voor ons. Zo adviseerde hij ons over het gebruik van de milieuvriendelijke ESB Plus en Vita platen en de gevelbekleding van Thermowood Lunawood.”

De keuze voor biobased

Waarom is eigenlijk gekozen voor biobased bouwen? Bas Hoevenaars: “Mijn ouders hadden een mooi voorbeeld gezien bij vrienden in de buurt: deze manier van bouwen spreekt hen erg aan. Ook omdat het een natuurlijk karakter heeft en je een zo klein mogelijke CO2 footprint achterlaat. Bovendien heb je minder installatietechniek nodig bij een goede schil van het gebouw. En, heel belangrijk, het binnenklimaat is in een woning van natuurlijke materialen stukken beter en veel gezonder, onder meer door het ademend vermogen en het lage formaldehydegehalte van materialen.”

Het binnenklimaat is beter en gezonder, door het ademend vermogen en het lage formaldehydegehalte van materialen.
Bas Hoevenaars

Geveldelen van Lunawood

Als duurzame gevelbekleding werd, mede op advies van Oldenboom, gekozen voor gemodificeerd grenen van Lunawood. Bas Lommes legt uit: “Dit is 100% milieuvriendelijk Scandinavisch naaldhout met PEFC-keurmerk, uit duurzaam beheerde bossen. Het bevat geen hars of chemische toevoegingen en is thermisch verduurzaamd met behulp van hitte en stoom. Dit proces verbetert de eigenschappen van het hout aanzienlijk: het is weerbestendig, houtrotbestendig en onderhoudsarm. Bovendien is het mooi van kleur en vormvast. Hierdoor is Lunawood met een duurzaamheidsklasse 2 een zeer goede keuze voor toepassing buitenshuis: het gaat lang mee.”

Actief meedenken

“Dit is een goed voorbeeld van hoe een aannemer en houthandel actief meedenken”, vindt Bas Hoevenaars. “Niet alleen over het gebruik van materiaal dat past bij een ontwerp én betaalbaar is, maar ook over het mens- en milieuvriendelijke karakter ervan. Dat het er esthetisch goed uitziet, vind ik belangrijk, maar ik wil ook graag het verhaal achter het materiaal horen. Zeker in deze tijd. Wat dat betreft voldoen de gebruikte materialen in dit project aan al onze wensen en eisen: het complete plaatje spreekt me erg aan.”

Fijne sfeer, dito geur

Bas Hoevenaars is blij met de voortgang van het project. “Het wordt een comfortabele, warme leefomgeving, die je als het ware als een wollen deken omarmt. Dat is te danken aan het ontwerp, maar vooral ook aan de materialen die we gebruiken. Dit merk je nu al. Een collega die op bezoek kwam, zei: ‘Het voelt goed en het ruikt hier ook prettig, lekker naar hout alsof je door een bos loopt.’ De houtvezelplaten doen zacht aan en de akoestiek is goed. De zachte materialen absorberen geluid, dit zorgt voor een fijne sfeer.” Michiel van Steenbergen is het hiermee eens: “Ik ben zelf ook een voorstander van een werkomgeving met veel hout. Als het licht erop valt, lijkt alles van goud en het ruikt heerlijk. Je kunt je toch niet ongelukkig voelen in zo’n omgeving? Bovendien zien de natuurlijke materialen er mooi uit: het voelt in alle opzichten goed om hiermee te werken!” 

Dit leverde Oldenboom voor dit project

  • Vuren SF (constructie)
  • Lunawood (gevelbekleding)
  • Thermofloc (cellulose isolatie)
  • ESB Plus P5 (constructieve plaat)
  • Agepan UDP (stucbare houtvezelplaat binnen)
  • GUTEX Thermowall (stucbare houtvezelplaat buiten)
  • Pro Clima folies en tapes (voor goede luchtdichting)
  • Naturholzplatte Vita, vuren 3-laags (zichtplaat binnen)