Van Nature Duurzaam bouwt ecologische, kleine woningen vanuit een bijzondere filosofie. Oprichter en bouwer bij Van Nature Duurzaam, Laurens Schasfoort, vertelt waarom ze de ESB Plus Plaat van Elka-Holzwerke verkiezen boven de traditionele OSB-Plaat.
"Ecologisch bouwen betekent ook: gezond bouwen, met ademende materialen", vertelt Laurens. "Die potdichte huizen van tegenwoordig moet je bewust ventileren en zitten bovendien vol met schadelijke stoffen. Onze kleine, duurzame woningen zijn allemaal dampopen en helemaal biobased. Door met warme, biobased materialen te werken brengen we mensen dichter bij de natuur. We werken met natuurlijke materialen als hout, leem en cellulose." De ESB-plaat is daar een voorbeeld van: een geperste constructieplaat die bestaat uit 100% vurenhoutsnippers. Natuurlijker kan bijna niet.Â
Want dat is de filosofie van Van Nature Duurzaam: mensen weer met de natuur verbinden. Daarom bouwen ze vooral kleine woningen. Laurens: "Klein wonen betekent een kleinere ecologische voetafdruk . Je gaat onthechten van spullen. Dat geeft minder afleiding en juist meer verdieping en verbinding. Onze vrijstaande woningen - met veel lucht, licht en ramen - nodigen uit om naar buiten te gaan. We halen de natuur naar binnen."
Van Nature Duurzaam stelt hoge eisen aan hun bouwmaterialen. Laurens: "Het moet ecologisch zijn, dus biobased. We kijken naar de dampopenheid. Daarnaast zijn we kritisch op de herkomst, we kopen het liefst zo dichtbij mogelijk. Veel van ons hout komt uit Duitsland uit duurzaam bosbeheer. Ook betrekken we graag lokale producten en ondernemers bij ons bouwproces. Het begrip 'duurzaamheid' vind je dus ook terug in onze samenwerkingen. Het meeste van onze materialen bestellen we bij Oldenboom. We doen graag ons voordeel met de bouwbiologische kennis die daar aanwezig is over dampopen bouwen."
Die potdichte huizen van tegenwoordig moet je bewust ventileren en zitten bovendien vol met schadelijke stoffen. Onze kleine, duurzame woningen zijn allemaal dampopen en helemaal biobased.Laurens Schasfoort
In de woningen van Van Nature Duurzaam wordt veel ESB-plaat verwerkt. " We gebruiken het constructieve plaatmateriaal voor de binnenwanden, de vloer en het dak." De ESB Plus-plaat van Elka-Holzwerke is voor Laurens de beste keuze: "Het voldoet aan onze criteria van dampopenheid en milieuvriendelijkheid. Zo bevat het aanzienlijk minder schadelijke stoffen; het formaldehydegehalte is een stuk lager dan in de traditionele OSB plaat, evenals het VOC-gehalte. OSB komt uit verschillende landen en de precieze herkomst is niet altijd duidelijk. De ESB Plus-plaat wordt gemaakt van puur vurenhout afkomstig uit Duitse, duurzaam beheerde bossen."
ESB is dus een gezond en milieuvriendelijk plaatmateriaal, maar het heeft ook technisch gezien voordelen en is prettig om mee te werken: "De plaat is stevig, heeft een hoge trekvastheid en buigsterkte en heeft minder last van zwelling dan andere platen", vertelt Laurens. "Daarnaast heeft het een glad oppervlak waardoor we de platen aan de binnenkant kunnen afwerken met leemstuc of een tegel als het om natte ruimtes gaat. Voor de binnenwanden gebruiken we de 12 mm-variant, voor de buitenmuren en het dak de 18 mm. We kiezen graag voor de TG4-variant, dan heb je mes en groef aan alle vier kanten - handig om de platen strak aan elkaar te leggen."
Laurens vindt het belangrijk dat ecologisch bouwen betaalbaar is. "Betere kwaliteit kost vaak wat meer. Ook de ESB-plaat is iets duurder dan OSB. Maar we zien dat het afgelopen jaar de prijzen van traditionele materialen sterker zijn gestegen dan ecologische materialen. De prijs van ESB is zelfs ietsje gezakt." Van Nature Duurzaam bestelt het meeste materiaal direct bij Oldenboom, zo ook de ESB-platen. "Onze werkplaats is in de buurt van Oldenboom en ze hebben bijna alles wat we nodig hebben. We hebben een goede prijs afgesproken en voor ons loont het niet om dan op verschillende plekken te gaan shoppen."
Laurens ziet dat deze ecologische manier van bouwen steeds meer interesse wekt van de consument, maar dat aannemers dit nog niet snel aanbieden: "Grote aannemers hebben dan nog niet de kennis in huis om ecologische materialen in de constructie te verwerken. Voor ons is het fijn om met leveranciers zoals Oldenboom te werken en met andere ondernemers die al wél mee willen. En dat is ook nodig. Bouwen met beton is verantwoordelijk voor 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Terwijl het ook anders kan. Wij zien ook dat als de kosten zakken, consumenten dit echt wel willen. Het zijn toch de pioniers, de kleine bedrijven zoals wij, die deze ontwikkeling van onderaf aanjagen. Die kennis hoeven we niet voor onszelf te houden. Mensen kunnen altijd bij ons komen kijken hoe je mooi, gezond en duurzaam kunt bouwen met biobased materialen."
Mensen kunnen altijd bij ons komen kijken hoe je mooi, gezond en duurzaam kunt bouwen met biobased materialen.Laurens Schasfoort
Op de foto's: Laurens aan het werk in de werkplaats en de bouw van 3 woningen in de natuurinclusieve woonwijk Olstergaard in Olst waarbij Van Nature Duurzaam ELKA ESB Plus heeft toegepast.Â
Kunnen we jou ook helpen met natuurlijke materialen om duurzaam en ecologisch te bouwen? Neem contact met ons op!